Intervju za “Dijaspora Servis”: Upoznajte Enu Tešić iz Nutricioništičkog savjetovališta ,,Veggae”

Predstavljamo vam Enu Tešić, stručnjaka iz Nutricioništičkog Savjetovališta Veggae. Kroz ovaj intervju, istražit ćemo Enin pristup prehrambenim navikama, posebno usmjeravajući pažnju na potrebe naše dijaspore. Saznajte kako ova stručnjakinja gradi most između zdrave ishrane i svakodnevnog života, pomažući svima da postignu svoje nutritivne ciljeve.

1. Kako biste opisali filozofiju iza nutricionističkog savjetovališta “Veggae” i kako se razlikuje od drugih pristupa ishrani?

“Veggae” je nutricionističko savjetovalište posvećeno uravnoteženoj i pravilnoj ishrani te zdravom načinu života.

Moj cilj, kao magistra nutricionizma, je izgraditi prijateljski odnos sa klijentima te pružiti podršku i edukaciju u svakom koraku njihovog puta ka zdravijoj verziji sebe.

Naš pristup ishrani ističu stručni savjeti, jednostavne i praktične smjernice primjenjive u svakodnevnici i dugoročno održivi rezultati.

 

2. Koje su ključne prednosti veganske ishrane, posebno u pogledu poboljšanja zdravlja, koje biste preporučili ljudima koji žive u dijaspori?

 

Ishrana bogata cjelovitim biljnim namirnicama dokazano donosi niz prednosti za zdravlje, vitalnost i dugovječnost, te se preporučuje tokom svih životnih faza – pogotovo osobama koje su izložene stresu, nemaju vremena da se posvete ishrani i nailaze na izazov dostupnosti poznatih namirnica.

Pravilna i uravnotežena biljna ishrana unapređuje zdravlje srca, snižava rizik od razvijanja određenih karcinoma, liječi uzrok dijabetesa tipa 2, poboljšava probavu i pomaže pri postizanju optimalne tjelesne težine.

 

3. Kako nutricionističko savjetovalište “Veggae” pruža personalizovane savjete o ishrani, uzimajući u obzir individualne potrebe i ciljeve svojih klijenata?

 

U zavisnosti koje su Vam želje i potrebe, “Veggae” pruža usluge specijalizovane nutricionističke terapije po vašoj mjeri, uzimajući u obzir predispozicije, ograničenja i preference, sa ciljem poboljšavanja zdravlja, izgleda i sportskog performansa.

Savjetovanje o ishrani i izrada personalizovanih planova ishrane se zasnivaju na razgovoru, medicinskoj dijagnozi, procjeni nutritivnog statusa i potreba organizma.

Pored individualnog “Veggae” nudi i grupno savjetovanje i izradu jelovnika, koji su izuzetno pogodni za porodice i osobe koje žive zajedno, a sve usluge možete praktikovati online.

 

4. Kako biste motivisali ljude da istraže razne biljne izvore proteina i kako ti izvori mogu pridonijeti njihovom opšem zdravlju?

 

Smatram da je najefikasniji način, da motivišemo zainteresovane, putem edukacije o raznolikosti biljnih proteina i njihovim zdravstvenim i ekološkim prednostima, te kreirajući ukusna i jednostavna jela.

Cjeloviti izvori biljnih proteina naučno dokazano smanjuju rizik za nastajanje najzastupljenijih oboljenja jer su te namirnice, pored kvalitetnih proteina, bogate i vitaminima, mineralima, antioksidantima i vlaknima, a ne sadrže holesterol, zasićene masti, antibiotike i hormone.

 

5. Koji je savjet koji možete dati ljudima u ubrzanom životnom ritmu?

 

Za ljude koji žive ubrzanim životnim ritmom, je ključno održavati balans i brinuti se o svom zdravlju. Kao prioritet bih istakla pravilnu ishranu, fizičku aktivnost, kvalitetan san i vrijeme za sebe.

Moj savjet, kao magistra nutricionizma, bi bio da se fokusiramo na namirnice bogate nutrijentima, izbjegavamo one visoko prerađene, planiramo obroke unaprijed i jedemo sezonsku i lokalno uzgojenu hranu.

6. Koje sve usluge Vi nudite?

Nutricionističko savjetovalište „Veggae“ nudi usluge individualne i grupne terapije kroz:

  • nutricionističko savjetovanje,
  • BIA analizu tjelesnog sastava (na InBody 270 uređaju),
  • kreiranje sedmičnih, mjesečnih i višemjesečnih planova ishrane,

Takođe nudimo i usluge kulinarskih radionica, predavanja i edukacija, te stručnu izradu recepata i normativa.