Koraci ka legalizaciji Vašeg objekta u Banjoj Luci: Dijaspora Servis na Vašoj strani

Draga dijasporo,

Jedna od najvažnijih stvari koje svaki član naše dijaspore želi ostvariti jest da stvori svoj kutak u rodnom gradu, Banja Luci. Ako ste se ikada pitali kako legalizovati svoj objekat u Banjoj Luci, imamo odlične vijesti za vas. Grad Banja Luka je nedavno donio zakon koji omogućava besplatnu legalizaciju za mnoge objekte.

Evo kako da krenete s ovim procesom korak po korak, ili kako se možete obratiti Dijaspora Servisu za podršku.

1. Informišite se o zakonu o legalizaciji

Prvi korak u procesu legalizacije vašeg objekta je upoznati se s detaljima Zakona o legalizaciji u Banjoj Luci. Ovaj zakon omogućava besplatnu legalizaciju za objekte izgrađene do određenih datuma, kao i za pojedinačne stambene i stambeno-poslovne objekte manje od 400 m2, uz određene uslove.

2. Prikupite potrebnu dokumentaciju

Prije nego što podnesete zahtjev za legalizaciju, morate prikupiti određenu dokumentaciju. To obično uključuje:

  • Kopiju katastarskog plana
  • Posjedovni list (List nepokretnosti)
  • Zemljišnoknjižni izvadak
  • Geodetski snimak objekta
  • Kupoprodajni ugovor ili ugovor o građenju
  • Tehničku dokumentaciju i druge relevantne dokumente

3. Podnesite zahtjev za legalizaciju

Zahtjev za legalizaciju podnosi se u Gradskoj upravi, u kancelariji broj 19. Obavezno koristite tipski obrazac koji je pripremilo resorno Ministarstvo kako biste olakšali proces.

4. Platite taksu za predaju zahtjeva

Prilikom podnošenja zahtjeva, bićete obavezni platiti taksu za predaju zahtjeva. Grad Banja Luka se odrekao drugih naknada i troškova u vezi s legalizacijom.

5. Kontaktirajte Dijaspora Servis

Ako vam ovaj proces zvuči komplikovano ili vam treba pomoć u pripremi dokumentacije, kontaktirajte Dijaspora Servis. Naši stručnjaci će vam pružiti sve potrebne informacije i podršku kako biste što lakše prošli kroz legalizaciju.

6. Pratite postupak

Nakon što podnesete zahtjev, prateći postupak i provjeravajući status vaše aplikacije redovno će biti ključno. Grad Banja Luka je donio zakon kako bi olakšao proces i omogućio vam da besplatno legalizirate svoj objekat.

7. Knjiženje objekta

Nakon što dobijete rješenje o legalnosti, možete knjižiti svoj objekat i dobiti upotrebnu dozvolu.

Koraci su jasni i dostupni svima u našoj dijaspori. Dijaspora Servis vam stoji na raspolaganju kako biste ostvarili svoj ciljo legalizaciji vašeg objekta u ovom predivnom gradu.

 

Ne zaboravite da su koristi višestruke – stvarate svoj dom i pridonosite rešavanju jednog od najvažnijih nacionalnih pitanja.

Ukoliko vam je potrebna dodatna podrška ili imate bilo kakvih pitanja, slobodno se obratite nama.

 

Srećno!